Kiezers en bedankt!

Roerige tijden, zo kan ik de laatste weken het best omschrijven. Ik was altijd fractie-assistent van de ChristenUnie en werkte bij Woonzorg Flevoland. De laatste weken startte ik naast deze werkzaamheden met een functie in Amsterdam. In de beurs van Berlage ben ik bij Seats to Meet host en houd ik mij bezig met evenementen. Daarnaast werd mijn persoonlijke campagne heel intensief. Hartverwarmend! Dat is absoluut de term die ik moet gebruiken voor hoe ik de campagne heb beleefd.

 

Een paar maanden geleden startte mijn persoonlijke campagne. Twee vrienden wilden graag meehelpen. Deze twee versterkten elkaar enorm. Waar de een wist welke middelen ik wanneer en op welke manier moest gebruiken, is de andere een echter doener en creatieveling. Dit versterkte ons kernteam enorm. Al snel hebben we drie filmpjes gemaakt. Ook ben ik mijn eigen pagina op wordpress gestart waarop ik hopelijk iedere week blijf bloggen om mijn achterban en andere geïnteresseerden te informeren over mijn belevenissen in de Lelystadse politiek.

 

Naast deze acties hebben drie dames aangeboden om mijn persoonlijke ansichtkaartjes te verspreiden. Bekenden en familie hebben mensen overtuigd waarom het verstandig is om ChristenUnie en op mij te stemmen. Steun en stemmen kwamen uit onverwachtse hoek. Zo zijn Twitter en Facebook op de verkiezingsdag en de twee dagen ervoor ontploft met berichten over de ChristenUnie en mij. Ook dit heb ik als hartverwarmend ervaren. Dat het zo leefde had ik totaal niet verwacht.

 

Bij twee bekende Lelystedelingen is mijn campagne positief opgevallen. Marlies Vreugd noemde mijn campagne expliciet in haar blog over de ChristenUnie. Peter Krol haalde het door mij gelanceerde verkiezingsspel aan in zijn top 3 Lelystadse campagneactiviteiten.

 

Twee elementen waren heel opvallend. Een rapper die een track voor ChristenUnie Amsterdam had gemaakt twitterde een foto met een stembiljet waarin hij mijn naam had aangekruist. De aandacht voor de ChristenUnie is de partij voor Lelystad niet ontgaan. Die twitterde dat men absoluut niet op Remko of op mij moesten stemmen, want wij bedrijven oude politiek. Dit bericht verdient niet de schoonheidsprijs naar mijn idee maar het positieve is dat er over je getwittert wordt.

 

Naast alles wat ik genoemd heb, zijn er nog een heleboel mensen actief, geïnteresseerd of belangstellend geweest voor mijn campagne. Dit heeft allemaal geresulteerd in 102 stemmen. Een aantal waarvoor ik enorm dankbaar ben. Nu is het allemaal afwachten. Mocht de ChristenUnie een wethouder leveren, dan word ik gemeenteraadslid. 

Opvallen in verkiezingstijd

Het valt niet mee je te profileren als ChristenUnie. Hard schreeuwen en oneliners zitten niet in de aard van een ChristenUnie-politicus. Daarnaast zijn nuance, degelijkheid en betrouwbaarheid begrippen die juist passen bij het ideaalbeeld van de partij. Maar hoe bereik je met deze eigenschappen de kiezer op een heldere manier?

 

De lokale politici in Lelystad blinken mijns inziens uit in het beloven van gouden bergen. Een buitenzwembad is een veel gehoorde optie. Naast de kosten voor de aanleg van een zwembad, betaalt de gemeente ook structureel een hoog bedrag om het zwembad draaiende te houden. Een ander veel genoemd punt is gratis parkeren. Ook hiervoor geldt, we willen het allemaal, net als wereldvrede. Maar is dit reëel om aan te bieden? Er gaan immers miljoenen om in het parkeren in Lelystad. Denk hierbij aan de kosten om de dure parkeergarages draaiende te houden. Als dit niet binnenkomt, hebben we als gemeente een groot probleem. Zullen we dit geld dan maar weghalen bij de zorg?

 

Is er iets nieuws onder de zon? Politici die gouden bergen beloven? Opvallend in deze campagne het CDA. Het CDA wil, net als vier jaar geleden, de onroerendezaakbelasting (OZB) niet verhogen. In mijn ogen een rechtse positionering. Maar is deze boodschap eerlijk? Tijdens de behandeling van de begroting voor 2014 had Wim Bussink, lijsttrekker CDA, forse kritiek op het financiële beleid en de begroting, gevoerd en opgesteld door het college van burgemeester en wethouders. Als mogelijke richting om de financiële positie van Lelystad beter te maken noemde Wim Bussink de verhoging van de OZB.

Nu geeft Wim Bussink in de zorgdebatten heel duidelijk aan dat er met het CDA te praten valt over verhoging van de OZB, wanneer blijkt dat we onvoldoende budget hebben voor de zorg.

 

Kortom, de OZB is voor het CDA al voor twee gelegenheden een reden om te verhogen. Toch wordt overal in de CDA-campagnemiddelen verkondigd dat de lasten niet mogen worden verhoogd. Er wordt dus iets beloofd, trek zelf uw conclusies.

 

Dan kom ik weer terug op het probleem uit de inleiding. De ChristenUnie heeft geanalyseerd dat er nog weinig valt te besparen op de huidige begroting. Wij hebben mooie ideeën die veel geld kosten weggelaten uit het verkiezingsprogram. Wij komen met de oersaaie degelijke eerlijke boodschap dat zorg voor ons het meest belangrijk is. Mocht het nodig zijn, dan verhogen wij de OZB om de zorg te kunnen betalen.

 

Bent u dus voor een partij die betrouwbaarheid heel serieus nastreeft, voor een samenleving waarin mensen omzien naar elkaar, vindt u de zorg ook heel belangrijk? Stem dan 19 maart ChristenUnie. 

Waarom ChristenUnie?

Tijdens het flyeren afgelopen zaterdag in het stadshart van Lelystad sprak ik een dame met sympathie voor de ChristenUnie. Ze wist nog niet wat ze ging stemmen. Hoewel ze Lelystedelinge is, wist ze alleen iets over de gemeentepolitiek in Almere. En omdat ze met mij sprak ontstond natuurlijk de vraag: “Waarom ChristenUnie?”. En terecht!

 

Er zijn vele manieren om te antwoorden op de vraag “Waarom ChristenUnie?”. Ik zou met een boel feiten kunnen komen: getallen, de stijl van politiek bedrijven of vertellen waar andere partijen het fout doen. Maar dat heb ik niet gedaan.

 

De sleutel tot het antwoord ligt mijns inziens bij de houding. De komende vier jaar zal er weer van alles op het pad komen van lokale politici. Elementen die politici zelf meemaken in Lelystad, verordeningen van het college van burgemeester en wethouders voor de gemeenteraad en misschien wel de vorming van een college. Maar hoe gaan politici van de ChristenUnie om met dat alles?

 

ChristenUnie-politici, en hopelijk ben ik dat in de toekomst ook, hebben een christelijke grondhouding. Dit is allemaal gebaseerd op naastenliefde, omzien naar elkaar. En naastenliefde brengt dienstbaarheid met zich mee. Dienstbaar zijn naar de Lelystedeling. Daarbij hoort ook een verantwoordelijke houding. Zowel richting de omgang met het milieu als met de lokale financiën.

 

Wanneer de houding helder is, kan een ieder natuurlijk bedenken waar de prioriteit van de ChristenUnie-fractie ligt. Die ligt dus inderdaad bij de zorgtaken die op de gemeente afkomen, illegale verkoop van harddrugs aan jongeren of bij bomen die opeens gekapt worden op meerdere plekken in Lelystad. En deze prioriteit ligt dus niet bij het verzinnen van straatnamen.

 

De dame uit de inleiding van dit blog wil dus graag stemmen en weet dus niet precies hoe het er in de gemeenteraad van Lelystad aan toe gaat. Dit blog is dus het antwoord op haar vraag. Stem op de ChristenUnie, want u krijgt er verantwoordelijke politici voor terug die  naastenliefde en een dienstbare houding hoog in het vaandel hebben staan.