Opvallen in verkiezingstijd

Het valt niet mee je te profileren als ChristenUnie. Hard schreeuwen en oneliners zitten niet in de aard van een ChristenUnie-politicus. Daarnaast zijn nuance, degelijkheid en betrouwbaarheid begrippen die juist passen bij het ideaalbeeld van de partij. Maar hoe bereik je met deze eigenschappen de kiezer op een heldere manier?

 

De lokale politici in Lelystad blinken mijns inziens uit in het beloven van gouden bergen. Een buitenzwembad is een veel gehoorde optie. Naast de kosten voor de aanleg van een zwembad, betaalt de gemeente ook structureel een hoog bedrag om het zwembad draaiende te houden. Een ander veel genoemd punt is gratis parkeren. Ook hiervoor geldt, we willen het allemaal, net als wereldvrede. Maar is dit reëel om aan te bieden? Er gaan immers miljoenen om in het parkeren in Lelystad. Denk hierbij aan de kosten om de dure parkeergarages draaiende te houden. Als dit niet binnenkomt, hebben we als gemeente een groot probleem. Zullen we dit geld dan maar weghalen bij de zorg?

 

Is er iets nieuws onder de zon? Politici die gouden bergen beloven? Opvallend in deze campagne het CDA. Het CDA wil, net als vier jaar geleden, de onroerendezaakbelasting (OZB) niet verhogen. In mijn ogen een rechtse positionering. Maar is deze boodschap eerlijk? Tijdens de behandeling van de begroting voor 2014 had Wim Bussink, lijsttrekker CDA, forse kritiek op het financiële beleid en de begroting, gevoerd en opgesteld door het college van burgemeester en wethouders. Als mogelijke richting om de financiële positie van Lelystad beter te maken noemde Wim Bussink de verhoging van de OZB.

Nu geeft Wim Bussink in de zorgdebatten heel duidelijk aan dat er met het CDA te praten valt over verhoging van de OZB, wanneer blijkt dat we onvoldoende budget hebben voor de zorg.

 

Kortom, de OZB is voor het CDA al voor twee gelegenheden een reden om te verhogen. Toch wordt overal in de CDA-campagnemiddelen verkondigd dat de lasten niet mogen worden verhoogd. Er wordt dus iets beloofd, trek zelf uw conclusies.

 

Dan kom ik weer terug op het probleem uit de inleiding. De ChristenUnie heeft geanalyseerd dat er nog weinig valt te besparen op de huidige begroting. Wij hebben mooie ideeën die veel geld kosten weggelaten uit het verkiezingsprogram. Wij komen met de oersaaie degelijke eerlijke boodschap dat zorg voor ons het meest belangrijk is. Mocht het nodig zijn, dan verhogen wij de OZB om de zorg te kunnen betalen.

 

Bent u dus voor een partij die betrouwbaarheid heel serieus nastreeft, voor een samenleving waarin mensen omzien naar elkaar, vindt u de zorg ook heel belangrijk? Stem dan 19 maart ChristenUnie. 

Plaats een reactie