Burgerpaticidinges en mijn maidenspeech

Burgerparticidinges, oftewel, burgerparticipatie. Een begrip dat veel kan omvatten. De een ziet het als “de overheid gooit iets over de schutting en houdt het geld in de zak”. Een ander ziet het als het optimaal stimuleren van maatschappelijke initiatieven. Weer een ander gaat nog een stap verder. Diegene doet niet aan burgerparticipatie, maar aan overheidsparticipatie. De overheid probeert pro-actief aan te haken bij goede initiatieven in de maatschappij.

Een vorm van burgerparticipatie, is het burgerinitiatief. Afgelopen dinsdag (2-09-2014) werd een burgerinitiatief behandeld. De initiatiefnemers hadden een idee. Hiervoor hebben zij voldoende draagvlak gecreëerd in de vorm van handtekeningen. Toen kon dit initiatief behandeld worden in de gemeenteraad.

De ChristenUnie vindt het heel belangrijk dat als mensen initiatieven nemen en de weg naar de politiek hebben gevonden, waardering krijgen. Of men het inhoudelijk met hen eens is, of niet. In de aanloop naar de besluitvorming was die houding niet bij iedereen te bespeuren. Althans, zo kwam het op mij over.

Het burgerinitiatief draaide om buurtrechten. Kort gezegd wilden de initiatiefnemers de rode loper uitrollen voor actieve bewoners op drie terreinen. Zij willen het mogelijk maken dat actieve buurtbewoners: een plan kunnen maken voor de inrichting van hun wijk, overheidstaken overnemen in de wijk en gebruik kunnen maken van leegstaande overheidspanden.

Het voorstel bestond uit twee onderdelen. Het eerste onderdeel omvatte een experiment met de buurtrechten. Het tweede onderdeel omvatte een opdracht voor het college. Zij zouden een checklist moeten ontwikkelen in samenwerking met bewoners, die weer door de gemeenteraad goedgekeurd diende te worden.

De ChristenUnie staat positief ten opzichte van het eerste onderdeel, experimenteren met buurtrechten. Het tweede onderdeel ging ons inziens de verkeerde kant op. Wij denken dat een dergelijke checklist, goedgekeurd door de raad, kan leiden tot een bulk bureaucratie. Daarnaast gaf de wethouder (John van de Heuvel) aan dat dit voorstel te veel capaciteit van het ambtenarenapparaat vereist.

Namens de ChristenUnie mocht ik het woord voeren. Het was mijn eerste keer vanaf het spreekgestoelte, zogezegd mijn maidenspeech. Uiteindelijk is besloten om het eerste deel van het burgerinitiatief aan te nemen. Het tweede onderdeel is komen te vervallen. De ChristenUnie is hiermee content.

Mijn inbreng is (met enige moeite) terug te kijken op: https://besluitvorming.lelystad.nl/Vergaderingen/Gemeenteraad/2014/2-september/18:45
Bij deze link kan men bij “sessie 3 werkplan IGOR” rechts klikken op een driehoekje. Dan verschijnt er een mediaplayer. Vanaf 2 uur en 49 minuten is mijn inbreng te zien.

Plaats een reactie