Algemene beschouwingen 2015 ChristenUnie Lelystad

Voorzitter,

Laatst las ik een brief. Daarin staan zulke mooie woorden, dat ze zelfs als fundament dienen voor dit betoog.

Wij sporen u aan, iedereen die zijn dagelijks werk verwaarloost terecht te wijzen, de moedelozen hoop te geven, op te komen voor de zwakken en met iedereen geduld te hebben. Zie erop toe dat niemand kwaad met kwaad vergeldt en streef altijd naar het goede, zowel voor elkaar als voor ieder ander.

Deze woorden zijn zo’n 2000 jaar geleden al opgeschreven door de apostel Paulus, in zijn brief aan de gemeenschap van Thessaloniki.

De ChristenUnie vertaalt deze woorden graag naar het nu. De Lelystadse samenleving komt tot bloei wanneer talenten worden ingezet en verschillende groepen samenwerken. Deze groepen bestaan bijvoorbeeld uit gezinnen, scholen en de jeugdzorg. Een goed voorbeeld van deze samenwerking zien we bij de transities. De zorgprofessionals hebben samen met de gemeente bedacht hoe nu geld kan worden ingezet, zodat in de toekomst zwaardere vormen van zorg minder nodig zijn.

Een goede samenwerking is ook nodig in de economie. Ons uitgangspunt is dat geld dienstbaar is aan de mens en groei bijdraagt aan ontwikkeling. Een mooie economische ontwikkeling in Lelystad is Bataviahaven. Hier zien wij groei van het aantal riviercruises, een groeiend aantal schepen dat Lelystad bezoekt en plannen voor Batavialand. Batavialand is een mooi idee voor een park waarin het verhaal van Lelystad verteld wordt en banen met zich meebrengt.

En meer banen zijn nodig om talenten van mensen in te zetten en hen te laten voorzien in levensonderhoud. Andere banenmoteren zijn: een Bataviastad die uitbreidt, ons vliegveld en de Flevokust. Wij zien dat het college een actieve houding heeft om grond geschikt en bestemmingsplannen actueel te maken voor deze ontwikkelingen. Dit is nodig om in de toekomst de vruchten van te plukken.

Er leven bij de ChristenUnie zorgen om de Lelystadse gezinnen. Landelijk blijkt dat 83% van de relaties na het verkrijgen van een eerste kind door een matige of ernstige relatiecrisis gaan. Ruim 38% van de huwelijken eindigt in een scheiding. Scheiding en met name vechtscheidingen, hebben vaak een negatief effect op de kinderen. In Nederland wordt in vergelijking met Zweden weinig gedaan om scheidingen te voorkomen. Het is belangrijk dat aanstaande ouders goed voorbereid worden op de invloed van een kind op de partnerrelatie. Ook pleiten wij voor het aanbieden van relatietherapie door het centrum voor Jeugd en Gezin. Wij vragen nu aan het college extra aandacht voor de hoge impact die de komst van een kind kan hebben op de relatie van de ouders.

Ook leven er bij ons zorgen over huisvesting van jongeren, mensen met een kleine beurs en nieuwe Nederlanders, de zogeheten vergunninghouders. Om vergunninghouders voorspoedig in te burgeren, pleiten wij ervoor om deze mensen op te nemen met de andere woningzoekenden in de stad. Vervolgens beoogt de ChristenUnie spreiding van deze woningzoekenden over de hele stad. Gespreide huisvesting draagt bij aan het voorkomen van een tweedeling in de maatschappij.

Naast de huisvesting is ook de begeleiding en taalontwikkeling van statushouders nodig. Hiermee voelen mensen zich eerder thuis in Nederland. Omdat het college hiermee bezig is, maar geen uitsluitsel geeft, zijn wij voornemens een motie in te dienen die oproept om begeleiding en taalontwikkeling voor vergunninghouders te organiseren. Hierbij geven we het college mee ook te kijken naar wat de samenleving al kan en wil doen op dit terrein. Bij de noodopvang, recent in de Koploper, hebben verschillende groepen immers al hulp aangeboden.

Voorzitter, ik begon dit betoog met de woorden van Paulus die opriep om taken goed uit te voeren en om te zien naar elkaar. Deze tekst is nu nog heel actueel. Tenslotte wensen wij dit college veel wijsheid toe tijdens de uitvoering van hun werk.

Plaats een reactie