De geboorte van Femke, Willem en Azru bij de kadernota

Afgelopen dinsdag stond de behandeling van de kadernota op de agenda in de raadsvergadering. De kadernota is een nota waarbij door de lokale politiek alvast nadenkt over welke beslissingen er in de begroting voor 2017 genomen moeten worden. Het gaat bij de behandeling in de raad om visie. De visie van de ChristenUnie hebben wij opgehangen aan de geboortes van Femke Haalderink, Willem de Jong en Azru Aperes. In de gemeenteraad hebben wij zelfs geboortekaartjes uitgedeeld. Dit leidde tot positieve reacties.

Hieronder is de volledige bijdrage te bekijken en te lezen.

Voorzitter,

Deze week mochten we in Lelystad drie nieuwe kinderen verwelkomen. Femke Haalderink, dochter van Tineke en Henderik Haalderink. Willem de Jong, kind van Janneke en Kees de Jong. En Azru Aperes, kind van Yeliz en Bedri Aperes.

Drie kinderen die in onze stad de komende jaren veel te wachten staat. School, sport, vriendschap, huwelijk en hopelijk in de verre toekomst een mooie baan. Met de beslissingen die wij als gemeenteraad de komende tijd gaan maken, staan we mede aan de basis van de kansen die zij in Lelystad krijgen.

Vanavond wil de ChristenUnie drie onderwerpen bespreken die waarschijnlijk een fundamentele rol gaan spelen in de levens van Femke, Willem en Azru en in de levens van de mensen die op dit moment in Lelystad wonen. Allereerst: goed onderwijs. De ChristenUnie gelooft dat educatie enerzijds aan de basis staat voor bekwame professionals en anderzijds voor tolerante en respectvolle burgers. Op dit moment kent Lelystad in het voortgezet onderwijs drie kleine scholen, in plaats van één grote. Hierdoor moeten eerstegraads docenten in de bovenbouw aan klassen van vier of vijf leerlingen lesgeven en krijgen leerlingen geen of minder goed onderwijs als docenten ziek zijn. De gemeente staat nu voor de keuze, of de schoolgebouwen opknappen, of vernieuwen.

De ChristenUnie gaat de problemen in het onderwijs niet uit de weg; wij zien het liefst dat Femke, Willem en Azru over 15 jaar alle drie onderwijs krijgen in één gebouw. Daarin moet genoeg ruimte en frisse lucht zijn om te leren. Daar leven VMBO en VWO-leerlingen niet in gescheiden werelden. Daar moeten altijd gekwalificeerde docenten voor de klas staan en daar is een beroepencampus waar leerlingen jong in aanraking komen met de arbeidsmarkt.

Ondanks goede scholing is het onwaarschijnlijk dat de levens van Femke, Willem en Azru zonder tegenslagen zal zijn. 38 procent van de huwelijken loopt stuk. Waarschijnlijk gaan dus of Femkes, of Willems, of Azru’s ouders uit elkaar. In 2016 helpt het !Jes Brugproject stellen die in een scheiding liggen bij praktische zaken zoals de verdeling van de spullen en de ouder-kind-regelingen. Deelnemers aan het !Jes Brugproject zijn enthousiast, maar ondanks deze meerwaarde, lijkt het project in 2017 te stoppen.

De ChristenUnie vindt dit een gemiste kans. Als gevolg van schoolverlating, arbeidsverzuim, huisvesting, juridische processen en extra sociale uitkeringen, kosten scheidingen jaarlijks 220 euro per Nederlander. Door een lichte vorm van bemiddeling en hulp van het !Jes Brugproject, kunnen veel sociale problemen voorkomen worden, en veel kosten gedrukt. Het project lijkt op een gemakkelijke manier het welzijn van scheidende gezinnen te verbeteren, en indirect te voorkomen dat de samenleving onnodig op extra kosten wordt gejaagd. Daarom komen wij met een voorstel om dit project in 2017 voort te zetten.

Op de derde plaats wil de ChristenUnie vanavond nadenken over de economische toekomst van Femke, Willem, en Azru. Na goede scholing en opgroeien in een warm gezin, komt het moment dat de ze een baan gaan zoeken. Aangezien één derde van de Nederlanders in de transportsector werkt, en deze sector blijft groeien door het internet en globalisering, is opnieuw de kans groot dat een van deze kinderen kan profiteren van de nieuwe haven of de uitbreiding van het vliegveld.

Het kan ook zijn dat ze over 20 jaar een baan in de toeristensector krijgen. Te meer omdat Van der Valk heeft aangekondigd een hotel te openen in Lelystad en we nu al in onze haven internationale riviercruises mogen verwelkomen. Het college gaat daarnaast extra toeristen trekken door de verbetering van fietsknooppunten, het organiseren van themajaren en door de Oostvaardersplassen om te dopen tot nationaal park.

We kunnen uiteraard niet weten wat Femke, Willem en Azru precies te wachten staat. Met de nieuwe kadernota in de ene hand en deze drie geboortekaartjes in de andere, wil de ChristenUnie aanzetten tot visionaire politiek, met bijzondere aandacht voor de verbetering van het onderwijs, de voortzetting van hulp aan ouders die scheiden, en het creëren van banen.

Met onze inzet kunnen we Femke, Willem en Azru, en alle mensen die vandaag in Lelystad wonen of komen wonen, geen succesvol leven garanderen. Maar door de beslissingen die we vandaag nemen, creëren we wel in de nabije en in de verre toekomst de condities die zorgen voor stabiliteit en kansen. De condities die ieder mens verdient, de condities die ieder mens zou moeten aanpakken als ze die krijgt, en de condities die als basis dienen voor een gezonde samenleving.

Lelystad als geboorteplaats van Femke, Willem en Azru, had niet kunnen bestaan zonder visionaire politici die geloofden in kansen. Politici die een compleet nieuwe provincie uit het water deden verrijzen. Deze politici lieten op de plaats waar de Afsluitdijk gedicht werd in 1932 de woorden achter die ons vandaag nog steeds mogen inspireren. ‘Een volk dat leeft, bouwt aan zijn toekomst.’

Plastic recyclen loont in Lelystad

Enige tijd geleden heb ik namens de ChristenUnie-fractie vragen gesteld over plastic recyclen. Dit naar aanleiding van een alarmerend bericht van de NOS. De antwoorden van het college van burgemeester en wethouders stemt tevreden. Plastic recyclen loont in Lelystad. Ik moedig hierbij iedereen aan om dit dan ook te doen.

Hieronder staan de gestelde vragen met de beloofde antwoorden.

1. Is het college bekend met het artikel van de NOS “Recyclen nu minder aantrekkelijk: vrees voor plastic bergen”? Te vinden op: http://nos.nl/artikel/2091081-recyclen-nu-minder-aantrekkelijk-vrees-voor-bergen-plastic.html.

Antwoord: Het college is bekend met het artikel van de NOS.

2. Onderschrijft het college de conclusies die in het artikel worden getrokken?

Antwoord: Het artikel van de NOS presenteert twee ontwikkelingen: een afnemende vraag naar gerecycled plastic door de lage olieprijs waardoor nieuw plastic economisch voordeliger is en een toenemend aanbod van gerecycled plastic door gemeenten vanwege de vergoeding die gemeenten daarvoor krijgen van het Afvalfonds Verpakkingen.

Het college onderschrijft de conclusie dat het vergroten van de afzetmarkt voor gerecycled plastic nuttig en noodzakelijk is. Door de samenwerkingspartner HVC worden daarom de mogelijkheden onderzocht om het gebruik van gerecycled plastic te vergroten. Verder zet het college zich binnen VNG-verband in voor het verminderen van de totale hoeveelheid plastic, een grotere afzetmarkt voor gerecycled plastic en bevordering van hoogwaardige plasticscheiding.

Voor het college ontbreekt in het artikel het duurzaamheidsaspect van recycling. Verbranden van afval is schadelijk voor het milieu en draagt niet bij aan duurzaam gebruik van grondstoffen. Duurzaam is juist het terugdringen van de hoeveelheid plastic verpakkingsafval en daarmee verantwoordelijk gebruik van grondstoffen. Minder inzameling van plastic leidt tot meer restafval dat verbrand moet worden en is daarmee een minder duurzame oplossing. En los van de marktontwikkelingen blijft het adagium in stand: verbranden van afval kost geld, terwijl grondstoffen geld opleveren.

Tot slot betreurt het college de beeldvorming in het artikel met betrekking tot het verbranden van plastic in de afvalverbrandingsinstallaties. Er is namelijk geen sprake van verbranding van ingezameld plastic. Het in Lelystad ingezamelde plastic wordt via HVC naar de verwerkingsinstallatie van SITA in Rotterdam gebracht, waar het gerecycled wordt.

3. Dreigt het voor de gemeente Lelystad ook onaantrekkelijk te worden om plastic te recyclen? En waarom wel of niet?

Antwoord: De geschetste ontwikkelingen onder vraag 2 zijn vooralsnog geen bedreiging voor de inzameling van plastic in Lelystad. Voor het Lelystadse plastic wordt namelijk geen marktprijs maar een vergoeding uit het Afvalfonds Verpakkingen ontvangen.

Deze vergoeding volgt uit de raamovereenkomst verpakkingen, welke VNG, Afvalfonds Verpakkingen en Nedvang afgesloten hebben. De vergoeding dekt de inzameling en recycling van het plastic (en ander verpakkingsafval zoals drankenkartons en blik). De marktprijs voor gerecycled plastic heeft voor ongeveer 20% invloed op de vergoeding. De vergoeding geldt vooralsnog tot 2020, waarna de vergoeding herbezien zal worden.

4. Dreigt het voor de inwoners van Lelystad, ondernemers en organisaties onaantrekkelijk te worden om plastic te recyclen? En waarom wel of niet?

Antwoord: U vraagt naar twee soorten afval: huishoudelijk afval en bedrijfsafval. Voor het huishoudelijk afval heeft de gemeente een wettelijke zorgplicht (Wet Milieubeheer), voor bedrijfsafval niet. Het college beperkt zich bij het beantwoorden van deze vraag tot haar wettelijke zorgplicht, voor het bedrijfsafval geldt dat ondernemers en instellingen zelf verantwoordelijk zijn voor afvalscheiding.

Voor inwoners van Lelystad blijft het onverminderd van belang hun afval te scheiden: minder restafval om te verbranden en meer grondstoffen om opnieuw te gebruiken.  De afspraken uit de raamovereenkomst blijven ook onverminderd van kracht.

5. Op welke wijze wil het college, gezien de publicitaire tegenwind, de bewoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties toch motiveren om plastic afval in (grotere) hoeveelheden in te zamelen?

Antwoord: Het college doet dit op verschillende manieren. In de eerste plaats informeert gemeente Lelystad via haar deelname aan het 100-100-100-project de deelnemers en inwoners over het goed scheiden van huishoudelijk afval. Binnen deze campagne wordt specifiek stilgestaan bij het belang van plastic afvalscheiding.

Verder verkent het college – als uitwerking van de ambitie VANG Lelystad – op dit moment de mogelijkheden om bewoners meer service aan huis te bieden voor plastic, metalen en drankenkartons. Bijvoorbeeld door plastic, metalen en drankenkartons aan huis in te gaan zamelen. Uw raad zal daar binnenkort verder over geïnformeerd worden.