Bijdrage begroting 2019 eerste termijn

“Samen de schouders eronder”

Voorzitter,

“Samen de schouders eronder”, Zoals we allen weten is ons ziekenhuis helaas failliet. Dit treft patiënten, medewerkers en zwangere vrouwen keihard. Wij hebben oog voor dit leed. Maar als alles duister is, ontsteek dan een lichtend vuur. Wij zagen enorm veel bereidwilligheid van Lelystedelingen om in actie te komen. Of dit nu inwoners waren die een petitie startten, of de fracties in onze raad die samen met het dagelijks bestuur een eenduidig en krachtig geluid hebben laten horen aan Den Haag, of de medewerkers die ondanks een beroerde situatie en vanuit onzekerheid het toch op kunnen brengen om te zorgen voor de patiënten die nog in ons ziekenhuis zijn. En zie, er gloort weer een beetje licht. Er is zo langzamerhand uitzicht op een doorstart van het ziekenhuis.

Financieel

Vandaag werpen we een licht op de begroting. Hierbij is het de kunst om de werkelijkheid voor mensen achter de cijfertjes te zien.

In z’n algemeenheid staat de gemeente er financieel gezien niet stevig voor. Het weerstandsvermogen om tegenvallers op te vangen, is dan ook laag. Wat de ChristenUnie betreft is nu dan ook niet de tijd om royaal geld uit te geven. We blijven graag tegenvallers opvangen zonder te hoeven bezuinigen, danwel lasten te verzwaren.

Wat opvalt in de begroting, is dat de begroting in 2022 weliswaar in de plus uitkomt, maar door een boekhoudkundige truc. Het college geeft zichzelf de opdracht om nog een miljoen te bezuinigen. Door dat als taakstelling op te nemen, komt er toch een positief cijfer te staan. De ChristenUnie is niet erg gecharmeerd van deze actie. Stel, een tekort in een jaar bedraagt tien miljoen, wordt dat dan opgelost met een taakstelling van tien miljoen? Deze actie vinden wij ongewenst.

Wat ons betreft waren er gewoon keuzes gemaakt. Dit kan bijvoorbeeld bestaan door de kaasschaafmethode toe te passen of door plannen op een lijst te zetten onder het kopje “gewenst”.

En wat betreft de keuzes, het college kiest ervoor om de inhuur van duur personeel niet te beperken. Wij begrijpen dat het verhaal van inhuur niet zwart-wit is. Enerzijds wil je kansen grijpen en daar is soms dure inhuur van personeel voor nodig. Anderzijds hoeft die dure inhuur geen open-einde regeling te worden. Stel, het lukt om taken van een paar mensen die al jaren duur ingehuurd worden te vervullen door eigen personeel, dan heb je je eerste paar ton van het tekort in 2022 al te pakken.

Lelystad next level

Een belangrijk onderdeel van de begroting is het project “Lelystad next level”. Een project om Lelystad voor de inwoners een stap verder te brengen en om de gemeente financieel sterker te maken. Wat opvalt zijn de kansen, bij bijvoorbeeld een nieuw mooi gebouw voor het voortgezet onderwijs, het Nationale Park Nieuw Land-waaronder de Oostvaarders Plassen en de Marker Wadden vallen- om toeristen te trekken en de economische ontwikkeling van de overslaghaven Flevokust. Bij het project Lelystad next level is het doel om op creatieve wijze aan de slag te gaan. Ook hier zien we dat mensen er samen de schouders onder zetten. Dit uit zich met veel bereidwilligheid van mensen van binnen en buiten Lelystad. Soms zelfs zonder dat ze direct een financieel of politiek belang hebben.

Motiemarkt

Met de motiemarkt van dit jaar is de ChristenUnie heel tevreden. Ook hier zet men samen de schouders eronder. Gelukkig zien wij nog steeds “nieuwe gezichten” in het Stadhuis met vaak goeie ideeën en dat waarderen wij enorm.

Tijdens mijn beschouwingen heb ik aandacht gevraagd voor een motie om een buurthonk te regelen voor de wijken: Botter, Schouw en Tjalk. Actieve bewoners willen graag iets doen voor hun buurt, maar moeten daarvoor helemaal naar Lelystad-Haven.

Ook heb ik teruggeblikt op ons werkbezoek aan het respijthuis Lelystad. Een prachtige plek waar mensen met een zorgvraag er even tussenuit kunnen en hun mantelzorger kan dan ook even rust krijgen. Het respijthuis zoekt middelen om mensen met een kleine beurs te kunnen ontvangen.

Begroting 2018